Categories
Akutfolket

Hunderøvpuler!

Er der en læge til stede?

Da jeg startede som læge, var det yngste mand der skulle stå med sygeplejerskerne og lægesekretærerne i front. Vi så sjældent en erfaren læge hos de akutte patienter.

Jeg var inkompetent. 

De akutte patienter var alene med knallerter som mig selv.

Vi måtte lære hurtigt.

For snart tre år siden fik Danmark specialet akutmedicin.

Akutfolket fik læger. De akutte patienter fik deres egne specialister. Akutmedicinere.

Der er meget få der ved hvad akutmedicin er. Akutmediciner. Akutlæge.

Alle kan forestille sig en hjertelæge, en neurokirurg, en narkoselæge eller en praktiserende læge. Men hvad er en akutlæge? Det er ikke dem i de gule firehjulstrækkere med blå blink, eller dem i helikopterne. Akutfolkets læger er lidt mere anonyme.

Det er andre der udfører de vigtige operationer, fører rør op i kranspulsårer, passer respiratorererne eller skruer skruer i de brækkede ben. Akutmedicin er rugbrød og hårdt slid. 

Og så lidt til…

Akutlægerne er dem der står der hvor ambulancerne lander. De første læger den akutte patient ser, når de ruller ind gennem døren til hospitalet.  Akutlægerne laver detektivarbejde på samlebånd. Behandler patienter på tid.

Akutlægerne laver en plan for hvilke undersøgelser, der skal laves inden for en time. De beslutter hvilken behandling der skal iværksættes indenfor fire timer. For de fleste.

For de mest syge går det hurtigere.

Akutlægerne skal lede akutafdelingen. Føre akutfolket gennem kaotiske dage hvor patienterne vælter ind.

Specialisterne i akutmedicin skal have overblikket over samtlige forløb der lander i afdelingen, vejlede de yngre læger der står ved de mindre syge. Akutmedicinerne skal håndtere de sygeste selv.

Passe på de nye læger der lige er kommet fra universitetet, og skal til at starte deres karriere. Sikre at de nye læger ikke er lige så farlige, som jeg var da jeg startede.

Taktisk ledelse, undervisning og gammeldags lægegerning.

Vi finder ud af hvad der er galt med den bevidstløse og håndterer deres tilstand. Hjerneblødning? Forgiftning? Lungesygdom? Jeg har ikke tal på de patienter jeg har vækket.

Jeg vækkede en stofmisbruger med modgift. Jeg stjal hendes trip, men reddede hendes vejrtrækning. Hun blev vred.

HUNDERØVPULER!

De fleste er nu glade for os.

Vi passer på folk med ondt i ryggen, blod i urinen, dårlige rygerlunger, forsøg på selvmord, COVID19, blodpropper i benene, brækkede håndled, blodforgiftning, sukkersyge ude af kontrol, svejseøjne, angst, fuldskab, elektriske stød…

Er der en læge til stede?

Jeg har aldrig følt mig så meget til stede som når jeg er i akutafdelingen. Jeg elsker det.

Det er berusende når det lykkes at styre en kaotisk eftermiddag på akutafdelingen i Horsens. Overskue femogtyve – tredive simultane patientforløb. Når de unge læger og sygeplejerskerne danser en ballet, der får patienterne til at stryge velbehandlede gennem afdelingen. Blive to centimeter højere når en diagnose og en behandling sidder i skabet. Se lettelsen hos ham der får tømt sin blære, hvor der stod mere end en liter i. Taknemlighed, selv om jeg netop har ført et tykt kateder gennem hans urinrør.

Det  meningsfulde i at holde et bange menneske i hånden og se roen komme.

Altid trøste, ofte lindre. Af og til helbrede.

Nu kan vi ikke holde folk i hånden. Hvis vi gør det,  er det med latexhandskens bedøvende virkning imellem os. Et trøstende blik gennem et dugget visir. Et medfølende smil gemt bag et mundbind.

COVID19.

De andre specialer ser mange COVID19 patienter. Vi ser dem allesammen. Ingen lander i en seng på en medicinsk- eller intensivafdeling, uden at have være forbi akutfolket.

De fleste COVID19 patienter ser de andre afdelinger aldrig. Dem håndterer vi selv. I porten og i isolationszonerne. Beroliger de mindre syge. Hjælper de pårørende med at sige farvel til dem, der ikke kan hjælpes med en intensivplads.

Akutfolkets læger. Akutmedicinerne. Akutlægerne. Sammen med akutsygeplejerskerne og lægesekretærerne. De absolutte frontkæmpere. Også under COVID19.

Et helt nyt speciale, som akutfolket selv er ved at bygge op. Et helt nyt speciale i front mod COVID19. Et fællesskab mellem lægekollegaer, sygeplejersker og lægesekretærer. Et fællesskab som giver mig sommerfugle i maven og gåsehud.

Er der en læge til stede?

Vi har aldrig været så meget til stede som under COVID19.