Categories
Akutfolket

Hospitalets sonaroperatør

“Du har ringet til hospitalsvisitationen i Horsens – et øjeblik”

Hospitalsvisitationen tager imod alle opkald fra praktiserende læger. Fra vagtlæger. Filtrerer hvem der skal indlægges i akutafdelingen, eller skal tilbydes noget andet. Snakker med alle ambulancer der er på vej ind.

De rådgiver lægerne der ringer. Måske er det bedre for patienten at blive set i god ro og orden i et ambulatorium på et senere tidspunkt, eller måske skal der bare stilles om til en specialist der kan give den praktiserende læge et godt råd, så patienten kan blive hjemme under betryggende forhold.

Akut indlæggelse, eller et tilbud i morgen? En tur i podeteltet uden at blive set af læge? Eller en tid hos en af specialisterne om et par dage?

Epidemien har været vanskelig for alle.

De spørgsmål der stilles nu handler mest om COVID19. Der er mange opkald, men de fleste er ikke så syge.

Den store forskel fra før epidemien er, at lægerne sjældent har set patienten, der er mistænkt for COVID19. Almen praksis har ikke fået beskyttelsesdragter. De skal vurdere gennem en telefon.

Når læger skal arbejde i blinde – uden at kunne se sine patienter – er det vanskeligere at ramme rigtigt. Akut indlæggelse eller komme i morgen?

Hospitalets infrastruktur ændrer sig i takt med regeringens noget dynamiske ønsker og sundhedsstyrelsen lige så dynamiske retningslinjer. Dertil kommer lokale forhold. I sidste uge kunne podeteltet på hospitalet lave en grov undersøgelse af patienterne. I denne uge ikke. i hvert fald ikke sytematisk. Det betyder at ethvert behov udover en podepind i halsen, materialiserer sig som en patient i porten. Hos portlægerne.

Hospitalsvisitator og praktiserende læge skal sammen navigere i det dynamiske miljø. To dygtige mennesker skal sammen afgøre hvad der skal ske med en patient, som ingen af dem har set.

Ingen kan lide ikke at kunne hjælpe. Ingen kan lide at tage fejl Vi hader at være inkompetente. Det er svært at være kompetent navigatør i et evigt og hastigt foranderligt landskab.

Trods blindheden, går overraskende godt. For det meste.

Hvis den praktiserende læge og visitatoren tog fejl, kan lægen i porten fange smutterne og give et andet tilbud.

Det kan gå galt. Når vi skal se alle de mange der ikke er så syge, bliver køen på ambulancerampen lang. De fleste der kommer i egen bil, er ikke så syge, men i køen kan en meget syg gemme sig. En der var mere syg end hospitalsvisitator og praktiserende læge fik snakket sig frem til. Den syge risikerer at vente for længe på de mindre syge. Det er farligt. Det kræver skarphed af visitator i dialogen med den praktiserende læge. De sygeste skal helst ikke vente.

Lene er sygeplejerske. Hun sidder i hospitalsvisitationen. Hun har været i afdelingen væsentligt længere end jeg har. Hendes headset er blevet en del af hendes uniform. Hun har snakket med alle praktiserende læger i oplandet. Hun kender deres stemmer og de må efterhånden kende hendes. Hun har en skarp opfattelse af både talte og utalte signaler fra kollegaerne i almen praksis. En skarp sonar for fare. For COVID19.

Hun og kollegaen Irene tager telefoner på stribe. I dag er der mange med ondt i maven der skal indlægges, flere hvor praktiserende læger bare er i tvivl om dynamikken i sundhedsstyrelse og hospital.

Retningslinjerne har ændret sig så mange gange, at ingen rigtigt har styr på det længere.

Frederiksen, Brostrøm og Heunicke.

Bortset fra Lene og Irene. De har styr på det. Udprintninger og post-its med de seneste opdateringer fra sundhedstyrelse og hospital er klistret fast omkring deres arbejdsstationer. En farvestrålende skov af informationer omkring dem.

Lene er rutineret i at sortere i patienterne. De patienter der slet ikke er set af de praktiserende læger, er hun særligt omhyggelig med at spørge ind til.

Hun spotter når der er en bølge af patienter på vej, så vi kan opjustere antallet af læger i porten midlertidigt. Det skal sammen med vores koordinator times stramt, for de ekstra læger i porten tages fra isolationszonens syge patienter. De må vente mens deres læge er i porten.

I radioen siger de at der lukkes COVID19 pladser. Vores isolationszone er dagligt under pres. Køen på ambulancerampen var lang i går.

Lenes ører er ude blandt de praktiserende læger. Hun lytter efter COVID19. Som en ubåds Sonaroperatør lytter efter fjendtlige skibe.

COVID19 har sin egen dynamik.